Finanțare:

Proiectul este finanțat din Fondul European de Dezvoltare Regională (FEDR) şi de la Bugetul de stat al României (BS), prin Programul Operațional Infrastructură Mare 2014-2020 (POIM), Axa Prioritară (AP) 4 „Protecția mediului prin măsuri de conservare a biodiversităţii, monitorizarea calității aerului şi decontaminare a siturilor poluate istoric”, Obiectivul Specific (OS) 4.1 „Creșterea gradului de protecție și conservare a biodiversității prin măsuri de management adecvate și refacerea ecosistemelor degradate”.

Valoarea totală a proiectului: 37.616.036,03 lei

Termenul de finalizare, conform contractului de finanțare: 31.12.2023

Obiectivul proiectului:

Asigurarea stării de conservare favorabilă a speciilor și habitatelor de pe teritoriul ROSPA0071 Lunca Siretului Inferior și al ariilor naturale protejate cu care se suprapune, prin implementarea unor măsuri active de conservare din Planul de management aprobat, precum și informarea/ conștientizarea factorilor interesați cu privire la proiectul propus.

 

Obiective specifice:

  1. Reconstrucția ecologică a 189.64 ha de habitat 92A0 Zăvoaie cu Salix alba şi Populus alba de pe teritoriul ROSPA0071 Lunca Siretului Inferior și al ariilor naturale protejate cu care se suprapune.
  2. Reconstrucția ecologică a 1,76 ha de habitat 91F0 Păduri ripariene mixte cu Stejar, Ulm alb, Frasin comun sau Frasin de câmp, din lungul râurilor din ROSPA0071 Lunca Siretului Inferior şi al ariilor naturale protejate cu care se suprapune.
  3. Asigurarea conservării speciilor de păsări de pe teritoriul ROSPA0071 Lunca Siretului Inferior şi al ariilor naturale protejate cu care se suprapune.
  4. Asigurarea conservării speciilor de nevertebrate de pe teritoriul ROSPA0071 Lunca Siretului Inferior şi al ariilor naturale protejate cu care se suprapune.
  5. Dezvoltarea fundamentată științific a cunoștințelor existente privind speciile și habitatele în ariile naturale protejate vizate de proiect prin implementarea unui sistem de monitoring.
  6. Creșterea nivelului de informare, educare și conștientizare a factorilor interesați cu privire la importanța proiectului, evidențiindu-se conceptul de dezvoltare durabilă locală dezvoltare economică viabilă, protecția mediului și menținerea/atingerea obiectivelor de conservare favorabilă a habitatelor și speciilor, din Planul de management aprobat.

S-a propus desfășurarea A.8. Activități de consultare, conștientizare și informare, pentru îndeplinirea Obiectivului specific 6: Creșterea nivelului de informare, educare și conștientizare a factorilor interesați cu privire la importanța proiectului, evidențiindu-se conceptul de dezvoltare durabilă locală: dezvoltarea economică viabilă, protecția mediului și menținerea/atingerea obiectivelor de conservare favorabilă a habitatelor și speciilor din Planul de management.

 

Beneficiar:

Agenția Națională pentru Arii Naționale Protejate, este instituție publică cu personalitate juridică conform Legii nr.95/2016 privind înființarea ANANP şi pentru modificarea OUG nr.57/2007 privind regimul ariilor naturale protejate, conservarea habitatelor naturale, florei şi faunei sălbatice. ANANP funcționează în baza prevederilor HG nr.997/2016, în subordinea Ministerului Mediului, Apelor şi Pădurilor. In cadrul ANANP s-au înființat cele 41 de structuri teritoriale ale ANANP. fără personalitate juridică, organizate la nivel de servicii. în fiecare județ, cu rol de administrare a ariilor naturale protejate. ANANP dispune de resurse materiale, instituționale necesare pentru îndeplinirea obiectivelor proiectului.

În vederea realizării acestui proiect a fost încheiat Acordul de parteneriat cu Regia Națională a Pădurilor – Direcția Silvică Vrancea, respectându-se principiile aferente realizării de parteneriate de către entitățile publice.

Regia Națională a Pădurilor-Romsilva este regie autonomă de interes național, aflată sub autoritatea statului, prin autoritatea publică centrală care răspunde de silvicultură. Regia Națională a Pădurilor-Romsilva are în structura sa unități fără personalitate juridică (Anexa nr.2 din H.G. nr.229/2009) şi unități cu personalitate juridică (Anexa 3 din HG 229/2009).

Regia Națională a Pădurilor-Romsilva se ocupă de administrarea fondului forestier proprietate publică a statului din ROSPA0071 DIN Lunca Siretului Inferior şi din ariile naturale cu care se suprapune. Conform Legii nr. 46/2008 privind Codul Silvic, cu modificările şi completările ulterioare, amenajamentele silvice realizate de regie în ariile naturale protejate sunt in concordanță cu măsurile de conservare şi ameliorare ale biodiversității.

 

Mijloace și acțiuni:

Zona a fost declarată arie de protecție specială avifaunistică ca urmare a identificării a 22 specii de păsări enumerate în anexa I a Directivei Consiliului 2009/147/EC și a 25 specii de păsări cu migrație regulată nemenționate în anexa I a Directivei Consiliului 2009/147/EC. Lunca Siretului Inferior ROSPA0071 are o suprafață de 36.492 hectare. Aceasta este situată în două regiuni biogeografice: continentală și steptică. Este o zonă de subsidență cu altitudini reduse de aproximativ 5m. Se întâlnesc păduri de luncă.

Principalele acțiuni ale proiectului:

  1. Îmbunătățirea stării de conservare a unor habitate de interes comunitar – extindere suprafețe ocupate de habitate, utilizarea eficientă a resurselor, atenuarea şi adaptarea la schimbările climatice, rezistență în fața dezastrelor,
  2. Reconstrucția ecologică a habitatelor forestiere pentru a reducere poluare atmosferica (suprafețele reconstruite ecologic au rol activ in atenuarea factorilor climatici: vânt, precipitații, temperatura), valorificarea serviciilor ecosistemice pe care le oferă habitatele,
  3. Refacerea, conservarea şi dezvoltarea biodiversităţii – în zonele cu constrângeri naturale sau alte constrângeri specifice şi în cadrul activităților agricole de mare valoare naturală ( zona de sud a Moldovei și sud-est a țării este expusa fenomenului de seceta)
  4. Dezvoltarea potențialului turistic al județului, astfel, în proiect sunt stabilite masuri de management axate pe conservarea speciilor si habitatelor de interes conservativ pentru care au fost declarate ariile,
  5. Comunitățile locale conștientizate de valoarea habitatelor si speciilor şi impactul pe care îl au activitățile comunității asupra ariilor, astfel, se dorește scăderea gradului de intervenție (deranj) al comunității asupra speciilor si habitatelor, limitarea depozitarii necontrolate a deșeurilor in habitate.

 

Rezultate așteptate:

  • Reconstrucția ecologică a 189.64 ha de habitat 92A0 Zăvoaie cu Salix alba şi Populus alba și a 1.76 ha de habitat 91F0 Păduri ripariene mixte cu Quercus robur, Ulmus laevis, Fraxinus excelsior sau Fraxinus angustifolia, din lungul marilor râuri (Ulmenion minoris) de pe teritoriul ROSPA0071 Lunca Siretului Inferior și al ariilor naturale protejate cu care se suprapune.
  • Asigurarea conservării speciilor de păsări și speciilor de nevertebrate de pe teritoriul ROSPA0071 Lunca Siretului Inferior şi al ariilor naturale protejate cu care se suprapune.
  • Dezvoltarea fundamentată științific a cunoștințelor existente privind speciile şi habitatele in ariile naturale protejate vizate de proiect prin implementarea unui sistem de monitoring.
  • Creșterea nivelului de informare, educare şi conștientizare a factorilor interesați cu privire la importanța proiectului, evidentiindu-se conceptul de dezvoltare durabilă locală: dezvoltare economică viabilă. protecția mediului și menținerea atingerea obiectivelor de conservare favorabilă a habitatelor si speciilor din Planul de management.

Atingerea scopului proiectului va conduce la protejarea și ameliorarea factorilor de mediu și va avea rezultate favorabile directe și indirecte, prin:

  • identificarea și cuantificarea modificărilor staționale produse;
  • revizuirea sistematicii stațiunilor forestiere pentru luncile râurilor interioare;
  • revizuirea compozițiilor de regenerare în concordanță cu specificul ecologic constatat;
  • creșterea stabilității arboretelor din zonele de lunci;
  • o mai bună valorificare a terenurilor din luncile râurilor interioare și în special a celor slab productive;
  • conservarea ecosistemelor forestiere valoroase;
  • menținerea biodiversității și a resurselor naturale din aceste areale;
  • conservarea tipurilor de habitate de importanță comunitară din aceste zone (sălcete, plopișuri, aninișuri, frăsinete, stejărete etc.);
  • asigurarea unui management corespunzător al ariilor naturale protejate din zona de lunci, precum și dezvoltarea durabilă a siturilor Natura 2000 localizate pe luncile interioare.

 

Importanța zonei de proiect pentru biodiversitate şi/sau pentru conservarea speciilor/habitatelor vizate la nivel regional, național si EU:

Habitatele si speciile de interes comunitar (conform Formularelor Standard Natura 2000 ale siturilor, din 2021):

 

Speciile de păsări de interes comunitar, pentru care a fost desemnat situl ROSPA0071 Lunca Siretului Inferior: A229 Alcedo atthis, A054 Anas acuta, A056 Anas clypeata, A052 Anas crecca, A050 Anas penelope, A053 Anas platyrhynchos, A055 Anas querquedula, A051 Anas strepera, A043 Anser anser, A255 Anthus campestris, A089 Aquila pomarina, A029 Ardea purpurea, A024 Ardeola ralloides, A059 Aythya ferina, A061 Aythya fuligula, A060 Aythya nyroca, A396 Branta ruficollis, A087 Buteo buteo, A403 Buteo rufinus, A196 Chlidonias hybridus, A198 Chlidonias leucopterus, A197 Chlidonias niger, A031 Ciconia ciconia, A081 Circus aeruginosus, A231 Coracias garrulus, A122 Crex crex, A038 Cygnus cygnus, A036 Cygnus olor, A236 Dryocopus martius, A027 Egretta alba, A026 Egretta garzetta, A096 Falco tinnunculus, A097 Falco vespertinus, A125 Fulica atra, A002 Gavia arctica, A189 Gelochelidon nilotica, A135 Glareola pratincola, A075 Haliaeetus albicilla, A022 Ixobrychus minutus, A338 Lanius collurio, A339 Lanius minor, A459 Larus cachinnans, A177 Larus minutus, A179 Larus ridibundus, A156 Limosa limosa, A246 Lullula arborea, A230 Merops apiaster, A023 Nycticorax nycticorax, A019 Pelecanus onocrotalus, A017 Phalacrocorax carbo, A393 Phalacrocorax pygmeus, A234 Picus canus, A034 Platalea leucorodia, A005 Podiceps cristatus, A132 Recurvirostra avosetta, A195 Sterna albifrons, A193 Sterna hirundo, A048 Tadorna tadorna, A161 Tringa erythropus, A162 Tringa totanus, A142 Vanellus vanellus.

Habitatele de interes comunitar pentru care a fost desemnat situl ROSCI0072 Dunele de nisip de la Hanul Conachi: 6120* Pajiști calcaroase pe nisipuri xerice; pajiști xerofile calcaroase pe nisip, 91AA Păduri estice de stejar alb.

Speciile de interes comunitar, pentru care a fost desemnat situl ROSCI0072 Dunele de nisip de la Hanul Conachi: 1088 Cerambyx cerdo, 6948 Pontechium maculatum subsp. maculatum, 1220 Emys orbicularis.

Habitatele de interes comunitar pentru care a fost desemnat situl ROSCI0162 Lunca Siretului Inferior: 3260 Cursuri de apă din pajiștile montane cu vegetația de Ranunculion fluitantis și Callitricho-Batrachian, 3270 Râuri cu maluri nămoloase cu vegetație de Chenopodian rubri și Bidentian p.p., 6430 Asociații de lizieră cu ierburi înalte hidrofile de la nivelul câmpiilor până la nivel montan și alpin, 6440 Pajiști aluviale ale văilor de râuri cu Cnidion dubii, 91E0* Păduri aluviale cu Alnus glutinosa și Fraxinus excelsior (Alno-Padio Alnion nicanae, Salicion albae), 91F0 Păduri mixte cu Quercus robur, Ulmus laevis, Fraxinus excelsior sau Fraxinus angustifolia, riverane marilor fluvii (Ulmenion minaris), 91I0* Vegetație de silvostepă eurosiberiană cu Quercus spp., 92A0 Galerii cu Salix alba și Populus alba.

Speciile de interes comunitar, pentru care a fost desemnat situl ROSCI0162 Lunca Siretului Inferior: 1355 Lutra lutra, 1335 Spermophilus citellus, 1188 Bombina bombina, 1166 Triturus cristatus, 1130 Aspius aspius, 6963 Cobitis taenia, 1157 Gymnocephalus schraetzer, 1145 Misgurnus fossilis, 2522 Pelecus cultratus, 5339 Rhodeus amarus, 6143 Romanogobio kesslerii, 5329 Romanogobio vladykovi, 5346 Sabanejewia vallachica, 1160 Zingel streber, 1159 Zingel zingel, 1083 Lucanus cervus, 1014 Vertigo angustior, 1220 Emys orbicularis.

 

Descrierea științifică a zonei de proiect:

Zona vizată de proiect se suprapune pe patru unități de relief, respectiv: Câmpia Buzău-Siret, Podișul Bârladului, Subcarpații Moldovei și Carpații Moldo-Transilvani.

Ariile protejate se găsesc pe cursul inferior al râului Siret, în sectorul aflat între confluența cu râul Trotuș și până în amonte de orașul Galați, aproape de confluența acestuia cu Dunărea. Caracteristic în acest sector este gradul mare de sinuozitate și despletire a albiei majore, formându-se astfel o serie de brațe secundare, gârle, meandre părăsite (belciuge), suprafețe înmlăștinite, bălți și lacuri, unele dintre ele transformate în iazuri pentru piscicultură.

Climatul specific zonei este cel temperat de câmpie cu un grad accentuat de ariditate, regiunea caracterizându-se prin secete severe cauzate de efectele puternice de foehn și de precipitații reduse a căror medie anuală are valori mai mici de 500 mm. Temperatura medie anuală are valori de 10-10,5 °C, iar vânturile dominante sunt reprezentante de crivăț din nord și de băltăreţ din sud.

Solurile care se întâlnesc în această regiune sunt cele neevoluate (soluri aluviale și protosoluri aluviale). Pe terase apar molisoluri reprezentate de diferite tipuri de cernoziomuri. Local apar și soluri hidromorfe (gleice și lăcoviști). Acolo unde terenul este mai zvântat se dezvoltă insular și solurile halomorfe (solonețuri și solonciacuri).

Situl Natura 2000 ROSPA0071 Lunca Siretului Inferior este localizat în sud-estul României, este suprapus județelor Brăila, Galați și Vrancea și are o suprafața de 36.492 ha conform formularului standard. Situl Natura 2000 ROSCI0162 Lunca Siretului Inferior este suprapus și județului Bacău.

 

Lunca Siretului Inferior ROSPA0071 este situată în două regiuni biogeografice: continentală și stepică. Este o zonă de subsidență cu altitudini reduse de aproximativ 5m. Se întâlnesc păduri de luncă. Râul Siret este parte integrantă a bazinului hidrografic Siret, cu 42274 kilometri pătrați pe teritoriul României, are o lungime de 150 kilometri pe teritoriul României şi culege apele a 1013 cursuri de apă.