În vederea realizării proiectului ”Implementarea de masuri active de conservare, din Planul de management aprobat, pe teritoriul ROSPA0071 Lunca Siretului Inferior și al ariilor naturale protejate cu care se suprapune”, a fost încheiat Acordul de parteneriat semnat între Agenția Națională pentru Arii Naționale Protejate și Regia Națională a Pădurilor – Direcția Silvică Vrancea, respectându-se principiile aferente realizării de parteneriate de către entitățile publice.

Proiectul este finanțat prin Programul Operațional Infrastructură Mare 2014-2020 (POIM), Axa Prioritară (AP) 4 „Protecția mediului prin măsuri de conservare a biodiversităţii, monitorizarea calității aerului şi decontaminare a siturilor poluate istoric”, Obiectivul Specific (OS) 4.1 „Creșterea gradului de protecție și conservare a biodiversității prin măsuri de management adecvate și refacerea ecosistemelor degradate”.

 

În acest scop se vor desfășura următoarele activități:

Activitatea A.0. Activități de consultanță pentru elaborarea Cererii de finanțare și a documentelor suport aferente în vederea aprobării cererii de finanțare

A.0.1. Consultanță pentru elaborarea Cererii de finanțare.

A.0.2. Realizare proiect tehnic de împădurire pentru reconstrucția ecologica a habitatelor 92A0 și 91F0 din ROSPA0071 Lunca Siretului Inferior si ariile naturale protejate cu care se suprapune.

 

Activitatea A.1. Activități de implementare a măsurii active referitoare la reconstrucția ecologică a 189,64 ha de habitat 92A0 Zăvoaie cu Salix alba si Populus alba de pe teritoriul ROSPA0071 Lunca Siretului Inferior si al ariilor naturale protejate cu care se suprapune.

A.1.1. Asigurarea materialului forestier de plantat la șantierele de împădurire

A.1.2. Pregătirea terenului și solului pentru plantare

A.1.3.  Efectuarea plantațiilor

A.1.4. Efectuare lucrări de întreținere a plantațiilor

A.1.5. Irigarea plantațiilor

A.1.6. Efectuare lucrări de completare a plantațiilor

A.1.7. Amplasare rețea de inventariere si efectuare control anual al împăduririlor.

 

Activitatea A.2. Activități de monitorizare a reconstrucției ecologice a habitatului 92A0 pe suprafața ROSPA0071 Lunca Siretului Inferior si a ariilor naturale protejate cu care se suprapune.

A.2.1. Elaborarea metodologiei de monitorizare

A.2.2. Monitorizarea efectiva a reconstrucției ecologice a habitatului 92A0 si efectele privind îmbunătățirea stării de conservare a tipului de habitat pe teritoriul ROSPA0071 Lunca Siretului Inferior si al ariilor naturale protejate cu care se suprapune.

A.2.3. Realizarea raportării privind monitorizarea reconstrucției ecologice a habitatului 92A0 pe teritoriul ROSPA0071 Lunca Siretului Inferior si al ariilor naturale protejate cu care se suprapune.

 

Activitatea A.3. Activități de implementare a măsurii active referitoare la reconstrucția ecologică a 1,76 ha de habitat 91F0 Păduri ripariene mixte cu Quercus robur, Ulmus laevis, Fraxinus excelsior sau Fraxinus angustifolia, din lungul marilor râuri (Ulmenion minoris) de pe teritoriul ROSPA0071 Lunca Siretului Inferior si al ariilor naturale protejate cu care se suprapune

A.3.1. Asigurarea materialului forestier de plantat la șantierele de împădurire

A.3.2. Pregătirea terenului si solului pentru plantare

A.3.3.  Efectuarea plantațiilor

A.3.4. Efectuare lucrări de întreținere a plantațiilor

A.3.5. Irigarea plantațiilor

A.3.6. Efectuare lucrări de completare a plantațiilor

A.3.7. Amplasare rețea de inventariere si efectuare controlul anual al împăduririlor.

 

Activitatea A.4. Activități de monitorizare a reconstrucției ecologice a habitatului 91F0 pe suprafața ROSPA0071 Lunca Siretului Inferior si a ariilor naturale protejate cu care se suprapune.

A.4.1. Elaborarea metodologiei de monitorizare

A.4.2. Monitorizarea efectiva a reconstrucției ecologice a habitatului 91F0 si efectele privind îmbunătățirea stării de conservare a tipului de habitat pe teritoriul ROSPA0071 Lunca Siretului Inferior si al ariilor naturale protejate cu care se suprapune.

A.4.3. Realizarea raportării privind monitorizarea reconstrucției ecologice a habitatului 91F0 pe teritoriul ROSPA0071 Lunca Siretului Inferior si al ariilor naturale protejate cu care se suprapune.

 

Activitatea A.5. Activități de implementare a măsurii active referitoare la asigurarea conservării speciilor de păsări de pe teritoriul ROSPA0071 Lunca Siretului Inferior si al ariilor naturale protejate cu care se suprapune;

A.5.1. Semnalizarea/marcarea arborilor și vegetației arbustive care constituie habitat de cuibărire/ hrănire pentru speciile de păsări

A.5.2. Monitorizarea efectului activității de semnalizare/marcare a arborilor și a vegetației arbustive, asupra speciilor de păsări de pe teritoriul ROSPA0071 Lunca Siretului Inferior si al ariilor naturale protejate cu care se suprapune.

 

Activitatea A.6. Activități de implementare a măsurii active referitoare la asigurarea conservării speciilor de nevertebrate Cerambyx cerdo și Lucanus cervus de pe teritoriul ROSPA0071 Lunca Siretului Inferior si al ariilor naturale protejate cu care se suprapune;

A.6.1. Crearea de arbori veteranizați ca microhabitate si identificarea, cartare, marcarea si păstrarea de arbori rezervă după tăierile definitive pentru speciile de insecte.

A.6.2. Instalarea de cutii cu rumeguș lipite de arbori ca surogat pentru arbori seculari si crearea de stive din lemn ca microhabitate pregătite pentru colonizare.

A.6.3. Monitorizarea efectului activităților referitoare la asigurarea conservării speciilor de nevertebrate Cerambyx cerdo și Lucanus cervus de pe teritoriul ROSPA0071 Lunca Siretului Inferior si al ariilor naturale protejate cu care se suprapune.

 

Activitatea A.7. Activități de implementare a măsurii referitoare la dezvoltarea fundamentată științific a cunoștințelor existente privind speciile şi habitatele în ariile natural protejate vizate de proiect prin implementarea unui sistem de monitoring.

A.7.1. Implementare plan monitorizare avifaună.

A.7.2. Implementare plan monitorizare nevertebrate.

A.7.3. Implementare plan monitorizare reptile și amfibieni.

A.7.4. Implementare plan monitorizare pești.

A.7.5. Implementare plan monitorizare mamifere.

A.7.6. Implementare plan monitorizare habitate.

A.7.7. Studiu de evaluare a riscurilor de producere a incendiilor cu detalierea perioadelor de risc pentru apariția incendiilor și modalități de prevenire a acestora.

A.7.8. Studiu care să identifice soluțiile optime pentru creșterea suprafețelor cu apă stătătoare de adâncime mică în apropierea regiunilor de cuibărit.

 

Activitatea A.8. Activități de consultare, conștientizare și informare.

A.8.1. Activități de promovare a proiectului și informare pentru diseminarea rezultatelor acestuia.

A.8.1.1. Activități de promovare a proiectului și informare (conferința de lansare)

A.8.1.2. Activități de promovare a proiectului și informare pentru diseminarea rezultatelor acestuia (conferința de încheiere)

A.8.2. Activități de creștere a nivelului de conștientizare a grupurilor țintă vizate conform Planului de informare și publicitate: comunitățile locale, instituții ale statului/factori de decizie, publicul larg, alte instituții interesate.

A.8.2.1. Creșterea gradului de informare şi conștientizare a comunităților locale din localitățile de pe teritoriul și din vecinătatea ROSPA0071 Lunca Siretului Inferior si al ariilor naturale protejate cu care se suprapune, cu privire la activitățile proiectului, prin organizarea a 13 întâlniri publice și distribuirea de materiale de informare și conștientizare.

A.8.2.2. Realizarea unei secțiuni a proiectului propus în cadrul site-ului web al administratorului.

A.8.2.3. Creșterea gradului de informare a elevilor și profesorilor, cu privire la importanța activităților proiectului și a beneficiilor generate de acestea, prin organizarea în 13 unități școlare a unor seminarii de informare și conștientizare.

 

Activitatea A.9. Managementul proiectului (planificarea, implementarea și monitorizarea / evaluarea activităților).

A.9.1. Activitatea membrilor Unității de Implementare a Proiectului

Activitatea A.10. Auditul financiar al proiectului.

A.10.1. Raportul de audit pentru primul an de implementare a proiectului

A.10.2. Raportul final de audit al proiectului